Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vodoinstalater

Sve o majstorima vodoinstalaterima i struci popravaka vodoinstalacija

Vodoinstalater

Sve o vodoinstalaterima i vodenim instalacijama

Sve o vodoinstalaterima i vodenim instalacijama

Vodoinstalateri

Vodoinstalateri su školovani majstori koji su prošli srednju tehničku ili obrtničku školu i educirali se uz praktični dio nastave za brigu o vodenim instalacijama, kuća, firmi ili poslovnih prostora.

Vodoinstalater majstor

Vodoinstalater i majstor sa završenom strukovnom školom u trajanju od tri godine. U procesu osposobljavanja prolaze kroz teorijski dio s izbornim predmetima i praktičnu nastavu s tehnološkim vježbama u školskoj radionici, a na kraju školovanja polažu završni ispit kojimvo dokazostuju zemnji ispit kojim doknju dokesuju zemnji ispit kojimvo dokazostuju zemnji ispit kojimvo dokazostuju zemnji ispit kojimvo dokazuju zemnji ispit kojimvo dokazuju zemnji ispit kojimvo dokazostuju

Posao vodoinstalatera

Primarni posao vodoinstalatera je instalacija i popravak cijevi, te osiguravanje sigurnog i nesmetanog protoka vode od glavnog voda do trošila u stambenim objektima, tvrtkama i prostorima sličnih namjena. U slučaju kvara on će vizualno pregledati opremu i koristiti odgovarajući alat za utvrđivanje uzroka i mjesta problema. Također, on radi na pripremi i izradi instalacija za vodovod, kao što su kade, školjke, umivaonici, sanitarije te ostali aparati poput perilica za rublje i perilica posuđa.

Prilikom obavljanja posla služi se nacrtom, kojeg u nekim slučajevima može sam skicirati te vrstom i količinom određenog materijala, alatom i ostalim adekvatnim pomagalima. U većini slučajeva rade u zatvorenim prostorima i novogradnjama, a ponekad ih prate promjene radnih uvjeta; izlaganje hladnoći, vrućini, propuhu i prašini. Navedene poslove može obavljati pojedinac, ali najčešće harbor dvojica ili čak cijeli tim. Kako bi cijevi kroz koje će teći voda bile u potpunosti prihvatljive i ispravne potrebno ih je rezati i savijati, izraditi navoje, postaviti razne nosače, prirubnice i spojeve. Uglavnom se ovi procesi odvijaju u radionicama. Uz navedene karakteristike ovog zanimanja, majstor je koji radi pripremne objekte i montaže, vrši ispitivanje i nadzor uređaja na nepropusnost te sami rad i kontrolu prilikom uporabe.

Posao uglavnom obavlja stojeći ili se saginje, a često radi i na skelama i ljestvama. Prilikom rada prenosi teške terete i izlaže fizičkom naporu, što govori da i za bavljenje ovim zanimanjem poželjna jača fizička građa, čvrste ruke i noge te tjelesna izdretžljivost i spr. Nužan i smisao za rješavanje tehničkih problema, točnost i sposobnost zapažanja i fokusiranja na detalje. Također su adekvatni i za manje zahvate i intervencije poput uklanjanja kamenca i plijesni, odštopavanja odvoda, silikoniranja i drugih estetskih potreba.

Neki od zahtjeva koje poslodavci naglašavaju su biti u stanju raditi na vremenskim i proračunskim ograničenjima i pritiscima, mogućnost čitanja i tumačenja radnih naloga, shema i priručnostikan kosti i priručnostika. Sama riječ '' vodoinstalater '' datira iz Rimskog Carstva, at srednjem vijeku, svi koji su radili s olovom smatrali su se vodoinstalaterima. Vodoinstalater se može zaposliti u industriji, obrtu, te u građevinskim i vodoprivrednim poduzećima a ukoliko položi majstorski ispit može otvoriti vlastiti obrt.

 

 

 

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article